Wednesday 8 July 2015

Musulmanii vor sa construiasca cea mai mare moschee din Europa la Bucuresti

Pe un teren de langa Romexpo, Muftiatul Cultului Musulman din Romania va construi, cu bani de la statul turc, un centru cultural grandios. Moschee, biblioteca, sali de curs si spatii de cazare vor constitui un „lacas al pacii“ pentru comunitatea musulmana.
Un centru cultural grandios se va ridica in inima Bucurestiului, pe o suprafata de 11.000 metri patrati. Edificiul va apartine Muftiatului Cultural Musulman din Romania, care a primit terenul prin Hotarare de Guvern, la finele lunii mai. „Vom construi cea mai mare moschee dintr-o capitala europeana. Faptul ca terenul ne-a fost atribuit noua, comunitatii musulmane, de catre Guvern, vorbeste de la sine despre respectul si intelegerea etnica din Romania“, afirma muftiul Iusuf Murat, liderul spiritual al musulmanilor,


Alegerea orasului pentru fondarea acestui centru nu este intamplatoare. Bucurestiul si-a dublat aproape numarul de musulmani, in ultimii ani aici ajungand sa traiasca aproape 10.000 persoane de aceasta religie. Circa jumatate dintre ei sunt cetateni straini, veniti cu afaceri, la studii, prin casatorii sau cu alte interese. In Dobrogea, unde traieste majoritatea comunitatii musulmane (estimata per total la 70.000 persoane), nu exista pericolul unor tulburari etnice, venite din interiorul tarii sau din afara ei. La Bucuresti, insa, s-au manifestat deja actiuni ale unor elemente despre care Serviciile Secrete au cunostinta. In Capitala nu exista decat 4 mici moschei, cum este cea din Piata Eroii Revolutiei.

Pe lângă moscheea pe care muftiatul o plănuieşte a fi cea mai mare dintr-o capitală europeană (exceptând Istanbulul), în centrul musulman vor funcţiona o bibliotecă ştiinţifică în care să se regăsească publicaţii autorizate, precum şi săli de curs în care imamii să predice învăţătura Coranului.
„Biblioteca va conţine cărţi ştiinţifice şi religioase, fără interpretări, scrise în mai multe limbi. Nu vor fi cărţi ideologice, cum s-a întâmplat, în care se vorbeşte foarte urât despre civilizaţia occidentală şi despre parteneri cum ar fi NATO. Nu este posibil aşa ceva! Muftiatul nu acceptă ca în limba ţării noastre să fie traduse asemenea cărţi. Pentru că niciuna dintre aceste entităţi criticate de propagandişti nu este împotriva Islamului. Cărţile din centrul nostru vor fi pentru cercetare, pentru studiu, pentru elevi şi studenţi, indiferent de naţie, care vor să cunoască adevărata valoare a Islamului. Vom elimina astfel tentaţia tinerilor de a merge la moschei neautorizate înfiinţate de tot felul de fundaţii, unde fac propagandă ideologii musulmani şcoliţi în instituţii fundamentaliste din alte state. Tinerii musulmani vor avea posibilitatea să îşi însuşească în mod corect învăţăturile Coranului. Islamul nu înseamnă prozelitism, Islamul este religia păcii“, explică muftiul Murat.

Ideea construirii la Bucuresti a celei mai mari moschei din Europa si a unei universitati musulmane pentru 6.000 de studenti reprezinta un risc pentru securitatea nationala, a afirmat duminica fostul presedinte Traian Basescu.
„Avem un premier care sta pitit pe la Istanbul. (…) Dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face sa ne gandim ca a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste care daca n-ar fi tragica ar fi comica. In momentul in care islamismul se extinde catre Balcani (…), prim-ministrul nostru (…) hotaraste sa aprobe constructia celei mai mari moschei din Europa, pe langa care sa functioneze o universitate pentru 6.000 de studenti. Nu exista risc mai mare de securitate nationala decat sa aduci studenti musulmani in Romania si de aici sa-i si exporti prin Europa (…) Cred ca astfel de decizii sunt cel putin nesabuite, daca nu antinationale”, a spus Basescu in discursul tinut la sedinta reprezentantilor organizatiilor judetene ale PMP din regiunea Sud Muntenia, desfasurata in localitatea argeseana Budeasa.


Seful Cultului Musulman din Romania, Muurat Iusuf, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, la Constanta, ca este consternat de afirmatiile fostului presedinte Traian Basescu, potrivit caruia construirea la Bucuresti a celei mai mari moschei din Europa si a unei universitati musulmane reprezinta un risc pentru securitatea nationala.

Victor Ponta: „Multumesc Muftiului Muurat Iusuf (cetatean al Romaniei, seful Cultului Musulman din Romania) pentru precizarile de bun-simt! Regret si imi pare rau ca exista inca in tara noastra iresponsabili care se joaca cu lucruri atat de sensibile si importante cum sunt pacea, respectul si solidaritatea interconfesionala!”

Istoria se repetă 
Cea mai mare moschee din România se află la Constanţa, în zona peninsulară a oraşului, şi are o istorie extraordinară. Piatra de temelie a fost pusă la 24 iunie 1910, la dorinţa Regelui Carol I, în semn de preţuire pentru „loiala comunitate musulmană“. Lăcaşul de cult nu are doar valoare spirituală, ci şi tehnică: este prima construcţie din beton armat din România. La inaugurarea de la 31 mai 1913, la care au fost prezenţi  Regelui Carol I şi Regina Elisabeta, s-a petrecut un moment emblematic: moscheea a fost botezată „Carol I“, arătând recunoştinţa musulmanilor pentru domnitorul care le-a făcut un asemenea dar. Numele-simbol a fost păstrat până în zilele noastre. 

Semnificaţia aparte 
Un astfel de centru musulman există şi în alte capitale europene, cum ar fi Londra. Muftiatul atrage însă atenţia asupra particularităţii viitorului edificiu de la Bucureşti. „Moscheea în sine va fi cea mai mare dintr-o capitală a Europei, exceptând Istanbulul. Iar terenul pe care a fost construit centrul din Londra a fost cumpărat de comunitatea musulmană, pe când terenul din Bucureşti este dat comunităţii de către Guvern, ceea ce este un gest de o puternică semnificaţie“, arată muftiul Iusuf Murat.

No comments:

Post a Comment

Leave A Comment »




. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


FOLLOW US

Follow us by:


::: Wild-Voice.Blogspot.com :::



Copyright © Wild-Voice 2019 .All rights reserved




Creative Commons License