După ieșirea din Egipt, pe tot timpul cât au locuit în țară evreii au avut 3 feluri de dușmani:
1-dușmanii interni, cele șapte popoare pe care le-au găsit acolo: filisteni, hetiți, fereziți, iebusiți, etc
2-dușmanii externi, madianiți, amaleciți, moabiți, amoniți, ”rudele” lor mai îndepărtate
3-mai târziu au avut ca dușman Babilonul
Toți acești vrăjmași și lupte s-au întâmplat și au fost scrise pentru noi, pentru învățătura noastră. Aș îndrăzni să compar aceste popoare cu păcatele care ori le-am purtat cu noi în inimă până la ”spălarea nașterii din nou”, ori ne ”înconjoară așa de ușor” ca edomiții, moabiții sau amoniții pe Israel.
Edomul de exemplu reprezintă necumpătarea (lumesc ca Esau).
Moabiții și amoniții purtau cu ei ”educația” Sodomei și Gomorei(erau fii ai lui Lot din incest), mamele lor au fost crescute în Sodoma. Moabiții și madianiții au atras pe Israel la păcat după ”învățătura lui Balaam”.
Madianiții erau urmașii lui Madian fiul Cheturei, a doua nevastă(țiitoare) a lui Avram după moartea Sarei. Fiii Cheturei nu au avut parte de moștenire de la Avram: ”Avraam a dat lui Isaac toate averile sale. Dar a dat daruri fiilor ţiitoarelor sale; şi, pe cînd era încă în viaţă, i-a îndepărtat de lîngă fiul său Isaac înspre răsărit, în ţara Răsăritului. Despre popoarele pe care le-au găsit în țară au primit porunci: ”…voi da în mînile voastre pe locuitorii ţării, şi-i vei izgoni dinaintea ta. Să nu faci legămînt cu ei, nici cu dumnezeii lor. ” Exod 23:31-32
Despre madianiți scrie: ”Priviţi pe Madianiţi ca vrăjmaşi, şi ucideţi-i; căci şi ei vi s-au arătat vrăjmaşi, amăgindu-vă prin vicleşugurile lor…” Numeri 25:17
Sadic pentru vremile noastre, dar trebuie să vedem în aceste afirmații o învățătură ce străbate veacurile, o altă formă a acestei învățături ar suna așa ”împotriviți-vă lui tari în credință!” sau ”să dați la o parte… păcatul care vă înfășoară așa de ușor”…ca madianiții!
Păcate noi și păcate vechi. Trebuie privite fără milă, fără convenții, fără compromis. Cele aflate în inima noastră curățite, cele dinafară respinse. Pilda acestor lupte se află cu detalii în primele cărți ale Bibliei. Să vedem în cucerirea ”țării promise” pilda cuceririi de către noi a ”locurilor cerești” ale lăuntrului nostru. Prin darul ”Celui ceresc” am devenit și noi cerești și toate războaiele din Vechiul Testament, cu stratagemele, fricile, metodele și desfășurările lor au de-a face cu noi, astăzi, sunt luptele lăuntrului nostru. Cu cât mai bine le vom ști și vom medita asupra lor cu atât vom fi mai pregătiți pentru ”lupta cea buna a credinței ".
vesteabunawordpress.com
No comments:
Post a Comment
Leave A Comment »