La varsta in care incepem sa gandim, sa examinam cu un spirit critic notiunile religioase gata pregatite, ni se pare adeseori mult mai usor de a renunta la credinta copilariei noastre, in loc de a examina, de a adanci ceea ce ne-a invatat.
Este crestinismul adevarat, daca da, ce implica acest lucru ?
Fara a pretinde de a face un studiu complet, nici o introducere la credinta crestina, incercam sa expunem sumar, cateva din motivele le avem de a crede in Hristos. Punctul nostru de plecare va fi personajul istoric, Isus Hristos. Desigur ca El a existat, nu avem motive sa ne indoim. Autori pagani, ca si autori crestini, au admis existenta istorica a lui Isus.
El a fost om; S-a nascut, a crescut, a lucrat, a suferit si a murit ca toti oamenii. Dar putem crede noi oare, ca El era si Dumnezeu ? Divinitatea lui Isus, nu este oare mai curand una din superstitiile crestinismului ? Exista oare o dovada a acestei afirmatii surprinzatoare, pe care o fac crestinii si anume ca " Tamplarul din Nazaret ", era Fiul lui Dumnezeu ?
Daca vrem sa fim sinceri fata de noi insine, nu putem sa ne eschivam de la aceasta intrebare fundamentala. Daca Isus nu este Dumnezeu, intrupat intr-un trup omenesc, atunci crestinismul se poate prabusi. Nu ne mai ramane decat o religie in plus, frumoasa poate prin morala ei, dar golita de valoarea ei specifica.
Probele in ceea ce priveste divinitatea lui Isus abunda, probe istorice care concorda. Avem mai intai afirmatiile uimitoare ale lui Isus, in acelasi timp atat de indraznete si atat de umile. Apoi noi suntem impresionati de epersonalitatea Lui unica. Isus s-a comportat pe acest pamant ca un vizitator, venit din alta lume. Puterea si blandetea Lui, dreptatea si calda Lui compatimire, grija lui pentru copii si dragostea Lui pentru cei napastuiti, stapanirea de Sine si insusirile Fiintei Sale, au castigat simpatia intregii lumi. In sfarsit moartea Sa crunta, nu este nicidecum punctul final al vietii Lui. Invierea Lui este recunoscuta si imprejurarile de care este inconjurata sunt in chip ciudat convingatoare.
Dovedind ca Isus este Fiul lui Dumnezeu, crestinismul nu se limiteaza la aceasta afirmatie. Indata ce am fost convinsi de divinitatea lui Isus, noi trebuie sa examinam tinta intruparii Lui si natura lucrarii Lui. In acest sens Biblia afirma ca " El a venit in lume, ca sa mantuiasca pe cei pacatosi ". Lipsiti prin pacatele noastre de partasia cu Dumnezeul cel sfant, noi avem nevoie de a fi iertati si eliberati, de egoismul nostru. Pentru a trai la inaltimea idealului nostru si pentru a invata a ne iubi unii pe altii, trebuie sa primim de la El forta necesara. Iata " ,antuirea " pe care Isus a venit sa ne-o aduca prin moartea si invierea Sa. Si totusi nu ajunge numai sa credem in divinitatea lui Hristos, sa recunoastem starea de pierzanie a omului si lucrarea de mantuire a lui Isus. Crestinismul nu este un simplu " credo ", credinta noastra trebuie sa se traduca in fapte. Dumnezeu ne cheama pentru a face ca inima. duhul, sufletul si vointa noastra sa fie supuse in intregime lui Isus Hristos. Noi trebuie sa ne umilim inaintea Lui, sa ne punem toata increderea in El, sa-L primim ca Mantuitor si Domn; sa facem parte din biserica Lui si sa ne asumam responsabilitatile ce ne revin ca cetateni ai cerului ! Aceasta este " esentialul crestinismului ". Crestinismul declara ca noi Il putem gasi pe Dumnezeu in Isus Hristos. Pentru a intelege mai bine aceasta afirmatie, trebuie sa intelegem ca Dumnezeu Insusi ne cauta, si deci la randul nostru trebuie si noi sa-L cautam.
J.R Stott
No comments:
Post a Comment
Leave A Comment »