Saturday 30 April 2011

Care-ti este numele ?

  Pe lângă caracteristicile fizice şi morale un rol foarte important în caracterizarea unei persoane îl are numele. Dacă toate celelalte se pierd în uitare, numele rămas păstrează multe din elementele principale ce marchează personalitatea cuiva. Este suficient să auzim numele Decebal şi mintea să fie invadată de secvenţe istorice, uneori indescifrabile, sau simpla amintire a lui Hitler şi parcă mustaţa aceea de tip muscă umple tabloul cu distrugeri, ucideri în masă, bombardamente şi alte grozăvii. Spune cuiva Iuda, şi ceilalţi vor şti că în faţa ta se află un trădător al sentimentelor şi încrederii tale.
   Tot ceea ce mişcă sau este inert poartă un nume care este identificat. Chiar şi inexistentul sau obişnuitul se numeşte "nimic".

1.  Care a fost unul din motivele pentru care oamenii au vrut să construiască Turnul Babel? 
   Geneza 11.4
   Dorinţa de a-ţi face un nume reprezintă influenţa şi vigoarea realizărilor spectaculoase ale vieţii, determinând pe mulţi să aibă un comportament egocentric. Deseori numele se identifică cu comportamentul şi îl poate influenţa, alteori este o deosebire fundamentală între numele pe care Dumnezeu l-a dat uneia dintre creaturile Sale şi ceea ce a devenit prin neascultare.

2. Cum descrie Biblia degradarea numelui şi pierderea semnificaţiei sale, ca urmare a neascultării?
   Isaia 14.12-15 compară cu Luca 10.18.
   Care-ţi este numele? Pentru unii oameni numele pe care l-au primit este ruşinos sau neplăcut, motiv pentru care vor să şi-l schimbe.
   Pentru alţii păstrarea aceluiaşi nume înseamnă un risc datorită unor fapte vrednice de pedeapsă. Sunt şi multe persoane care îşi împrumută nume ce nu le aparţin şi fac acest lucru doar din dorinţa de a se asemăna cu persoana ce poartă acel nume. Care-ţi este numele?

3.  Ce nume au primit primul bărbat şi prima femeie şi ce semnificaţie au aceste nume? 
   Geneza 2.23.
   Adam înseamnă pământeanul, Cel scos din pământ roşu, Solid, tare. Eva înseamnă dătătoare (prin naştere) de viaţă, mama celor vii.

4.  Care sunt semnificaţiile numelor de după păcătuire?
   Geneza 3.10,17,19
   Adam cel tare se ascundea de frică, iar Eva "dătătoarea de viaţă" duce moartea. Ea nu va rămâne mama celor vii ci devine repede mama celor morţi, prin pieirea lui Abel.

   Adam cel scos din pământ trebuie să se întoarcă în ţărâna din care a fost luat, pentru că nu a fost vrednic de o etapă superioară stadiului de ţărână. În loc de a fi o binecuvântare permanentă pentru pământul nou creat şi vieţuitoarele sale, cei doi devin motiv al blestemului, iar numele lor îşi pierde semnificaţia. Ce trist trebuie să fi fost pentru Dumnezeu lucrul acesta!
   Există însă în relaţia de mai sus o alternativă în posibilitatea de a păstra numele şi a rămâne ceea ce Dumnezeu a vrut să fii, în sensul pozitiv. Este din nefericire frecvent întâlnită această variantă în sens negativ.

5.  Cât de greu este să faci faţă unei persoane cu un comportament negativ caracterizat de numele lui? 
   1Samuel 25.25.
   Dar, spuneam mai sus, este posibilă schimbarea atitudinii comportamentale după o experienţă ce poate cuprinde mulţi ani de trudă, dezamăgiri, regrete şi pocăinţă.

6.  Ce cuprinde de fapt schimbarea numelui purtând semnificaţia pozitivă, în sensul aşteptărilor lui Dumnezeu?
   Geneza 32.26-29
   La fel ca bunicul său Avraam care a primit o dată cu schimbarea numelui şi binecuvântarea făgăduită, Iacob după momentul experienţei Peniel, devine alt om. De fapt, acolo el primeşte certificatul pentru altă identitate care se formase deja în anii slujirii la Laban. Este extraordinară minunea transformării unui om; din Iacob - înşelătorul, devine israel - învingătorul prin Dumnezeu.

CARE-ŢI ESTE NUMELE?
 Poate fi acelaşi pe care l-ai primit odată cu moştenirea genetică a firii păcătoase. Îţi aduci aminte de toate înşelătoriile tale? Părinţii, fraţii, rudele, toţi cei cu care ai venit în contact, au fost într-un fel sau altul înşelaţi? Poate în aşteptările lor, poate încrederea lor, poate te mai bucuri de ceva ce ţi-ai însuşit prin înşelăciune: un loc de muncă, o casă, o haină, un nume, o familie pe care vrei să le păstrezi. Poţi face aceasta, dar pentru Domnul vei rămâne "Iacov - înşelătorul". Nu-i aşa că nu te simţi bine până nu ai linişte cu privire la ele? Rezultatul acţiunii firii tale ce simbolizează numele tău este îndepărtarea de Tatăl, fuga de fraţi şi suferinţa. Iată, Domnul te cheamă astăzi, vrea să-ţi dea un nume nou, de biruitor. Ai primit numele nou al lui Isus?

7.  Cât de interesat este Isus să afle numele pe care-l ai? 
   Luca 8.30
   Isus nu întreabă despre numele tău pentru că nu ar şti cine eşti. Pentru că "EL socoteşte numărul stelelor şi le dă nume la toate." (Ps. 147.4). "Ridicaţi-vă ochii sus şi priviţi! Cine a făcut aceste lucruri? Cine a făcut să meargă după număr în şir oştirea lor? El le cheamă pe toate pe nume; aşa de mare e puterea şi tăria Lui că nici una nu lipseşte" (Isaia 40.26). El te întreabă care îţi este numele pentru a te conştientiza de situaţia în care te afli şi pentru a-ţi oferi posibilitatea de schimbare.

8.  Ce asigurare avem fiecare în această privinţă? 
   Isaia 43.1
   Cel care ne-a creat ne cunoaşte şi are plăcere să ne strige pe nume. Care este numele tău?

9.  Ce se întâmplă cu numele celor răi? 
   Prov. 10.7
   Desigur, nu doar de nume este vorba aici ci şi de omul care-l poartă şi cu care se identifică.

10. Ce trebuie să devină numele cuiva? 
   Cânt. Cânt. 1.3
   Unele miresme vărsate pot fi plăcute, dar pot fi unele ucigătoare. Pavel sugerează răspândirea miresmelor cunoştinţei lui Dumnezeu prin "carul Lui de biruinţă" 2Cor. 2.14. Pentru oricine, această mireasmă a numelui lui Dumnezeu care este Cuvântul Său are un efect veşnic, fie spre moarte, fie spre viaţă.
   Rostirea unui nume poate aduce viaţa pentru că va veni o vreme când "oricine va chema numele Domnului va fi mântuit" (Ioel 2.32), dar în acelaşi timp atrage ura celorlalţi. Isus spune: "Veţi fi urâţi din pricina Numelui Meu" (Matei 10.22 pag. 934).

11. Cât de important este numele lui Isus? 
   Fapte 10.43.

12. Ce obligaţie are cel ce rosteşte Numele Domnului? 
   2Tim. 2.19.
   Vezi textele:
•    Luca 10.20 - numele scrise în ceruri
•    Apoc. 2.17 - pe piatră este scris un nume nou
•    Apoc. 13.8 - nume nescris în cartea vieţii Mielului
•    Apoc. 19.12-13 - un nume pe care nimeni nu-l ştie
•    Isaia 61.6 - voi mă veţi numi.


cercetatiscripturile.intercer.net


No comments:

Post a Comment

Leave A Comment »




. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


FOLLOW US

Follow us by:


::: Wild-Voice.Blogspot.com :::



Copyright © Wild-Voice 2019 .All rights reserved




Creative Commons License