”Singura voastră salvare este distrugerea evreilor înainte ca ei să ajungă să vă distrugă pe voi!”. Acesta era mesajul pe care Hitler îl transmitea Orientului Mijlociu în 1942, unul dintre miile de astfel de mesaje, în încercarea de a câştiga încrederea lumii arabe, scrie cotidianul britanic The Telegraph.
”Un număr mare de evrei care trăiesc în Egipt, alături de polonezi, greci, armeni şi francezi, deţin arme şi muniţie”, a afirmat Hitler în cadrul unui mesaj transmis pe posturile de radio arabe, dorind să provoace o creştere a sentimentului antisemit în Egipt.
Unii evrei din Cairo au cerut chiar autorităţilor britanice să monteze mitraliere pe acoperişul caselor lor, pretindea acesta.
Mesajele transmise de nazişti pe canalele radio în timpul războiului au rămas un capitol ascuns al istoriei până la descoperirea acestora de către un academician american, care crede că aceste mesaje au alimentat conflictul din Orientul Mijlociu dintre populaţia israeliană şi palestinieni.
Conflictul dintre Israel şi palestinieni s-ar fi încheiat cu mult timp în urmă dacă nu ar fi existat ura, inspirată din religie, pentru evrei, care a fost alimentată de propagandiştii nazişti, şi care a continuat şi după terminarea războiului, este de părere Jeffrey Herf, profesor de istorie la Universitatea din Maryland.
În cartea sa, Propaganda nazistă în lumea arabă (Nazi Propaganda for the Arab World), profesorul american scrie că propagandiştii nazişti au oferit un mesaj care a completat fundamentalismul islamic, care, precum totalitarismul secolului al XX-lea, a fost şi încă mai este un amestec între elemente foarte vechi şi elemente foarte moderne.
În urmă cu doi ani, Herf a descoperit 6.000 de astfel de înregistrări, realizate în perioada Ministrului Propagandei Publice Joseph Goebbels şi trimise către lumea arabă într 1939 şi 1945.
Potrivit The Telegraph, înregistrările au fost clasificate până în 1977, păstrate de ambasada americană la Cairo în timpul războiului, iar ulterior aduse la Washington.
Naziştii foloseau astfel de înregistrări - traduse în arabă - pentru mesaje propagandiste în acea perioadă, având în vedere că radioul era ascultat în cafenele, pieţe şi locuri care atrăgeau foarte mulţi oameni .
Această campanie propagandistă a compromis un capitol important din istoria celui De-al Doilea Război Mondial, conchide profesorul american. (Cristina Iana, ”Adevărul”)
www.animanews.com
No comments:
Post a Comment
Leave A Comment »