Friday 21 May 2010

, Liderul sirian: Peres mi-a propus Golanul în schimbul încetării alianței Siria-Iran

Într-un interviu acordat cotidianului libanez ”Al-Safir”, președintele sirian Bashar El-Assad relevă faptul că președintele rus Dmitri Medvedev i-a remis un mesaj din partea președintelui israelian Șimon Peres, în care se specifică că ”Israelul este gata a ceda Podișul Golan în contrapartidă pentru încheierea alianței strategice dintre Siria și Iran”.


Acest mesaj ar fi fost remis de Șimon Peres cu ocaziei vizitei efectuate la Moscova, la ceremoniile de comemorare a sfârșitului celui de al doilea război mondial, președintele israelian știind că liderul rus se va deplasa două zile mai târziu, la Damasc. Peres a evocat situația cu Siria în acești termeni: ”Întindem mâna Siriei pentru pace, dar pacea nu se poate realiza în același timp cu favorizarea terorismul, așa cum procedează Siria livrând arme mișcării Hezbollah”.
Cu ocazia interviului menționat, ziaristul libanez l-a întrebat pe președintele sirian dacă ”Siria ar interveni în cazul în care ar izbucni un război între Israel și Hezbollah”. Răspunsul lui Assad a fost următorul: ”Isrelienilor le-ar face plăcere, cu siguranță, să audă un răspuns din partea mea, dar nu le voi face această plăcere. Intențiile militare nu se dezvăluie înainte și prefer să ne păstrăm cărțile bine ascunse”.
Președintele sirian a adăugat imediat că țara sa ”este pregătită în orice moment, atât pentru pace cât și pentru război, contrar țărilor care sau închis, din greșeală, numai în opțiunea păcii și au renunțat la rezistența armată împotriva Israelului”.
În anturajul lui Bashar El-Assad se acordă o atenție deosebită mesajului pe care l-ar fi trimis Peres și în care se mai spune de asemenea că ”cinci premieri israelieni și-au manifestat dorința de a merge mai departe în concesiile față de Siria, pentru a ajunge la pace, sirienii fiind însă aceia care, de fiecare dată, au respins ofertele”.
Serviciile primului ministru israelian nu au reacționat încă oficial la aceste dezvăluiri, dar unii apropiați ai lui Netaniahu au informat că ”primul ministru și-a demonstrat de nenumărate ori intenția de a începe negocieri cu Siria, dar fără condiții prealabile, nimeni neavând dreptul de a propune concesii - în special teritoriale - în numele premierului”.
Sunt posibile practic, două scenarii: fie președintele Peres a acționat pe cont propriu, depășindu-și atribuțiile prezidențiale, devenind un actor politic, pentru a-și avansa propriile idei, fie, o a doua eventualitate, și anume că însuși Beniamin Netaniahu este cel care l-a însărcinat pe Peres cu transmiterea acestui mesaj președintelui sirian. În varianta din urmă, dacă se va adeveri, avem o rocadă politică ce contravine unei faimoase zile din 2009, exact înainte de alegerile din Israel, când Netaniahu, însoțit de Effie Eitan, a plantat un copac pe Podișul Golan, jurând: ”Niciodată Israelul nu va părăsi Golanul”. (Daniel Segal, Anima News)


www.animanews.com

No comments:

Post a Comment

Leave A Comment »




. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


FOLLOW US

Follow us by:


::: Wild-Voice.Blogspot.com :::



Copyright © Wild-Voice 2019 .All rights reserved




Creative Commons License