Wednesday 14 April 2010

Șabatul a salvat delegația evreiască [Anima News]

Membrii comunității evreiești din Polonia ar fi trebuit să facă parte din delegația prezidențială de la bordul avionului ”Tupolev 154” care s-a prăbușit în apropiere de Smolensk (Rusia). Dar voiajul lor a fost amânat datorită programării zborului de Șabat, conform afirmațiilor rabinului Shalom-Baer Stambler, emisarul mișcării Habad la Varșovia.



”Membrii delegației evreiești fuseseră invitați de însuși președintele polonez și ar fi trebuit să citească Kadiș (Rugăciunea pentru morți) la ceremonie, în amintirea ofițerilor polonezi masacrați la Katin”, a precizat rabinul Stambler.
Delegatul Habad a confirmat declarațiile liderilor israelieni privind apropierea de comunitatea evreilor polonezi manifestată de regretatul președinte polonez și dorința acestuia de a răspunde nevoilor comunității. Încă din perioada în care era primarul Varșoviei, el a susținut și a încurajat crearea Muzeului Evreesc, care urmează a fi inaugurat pe locul fostului Gheto și care va parcurge întreaga istorie a iudaismului polonez.
”Nu a existat o manifestație sau vreun eveniment al comunității la care președintele să nu participat în persoană”, a indicat rabinul Stambler, care a povestit că s-a întâlnit cu președintele anul trecut, exact înaintea sărbătorii de Pesah și i-a oferit trei mațot.
Shalom-Baer Stambler a precizat că ”Lech Kaczynski nu era numai un prieten al evreilor ci și al statului Israel, prietenie pe care nu a exprimat-o numai prin cuvinte ci și în mod concret, atât în forumurile internaționale cât și în culisele diplomației”. Practic, Polonia, asemenea altor țări din Europa de Est și Centrală, nu a adoptat aceleași poziții sistematic anti-israeliene luate de anumite țări din Europa de Vest.
Un alt exemplu care nu mai lasă loc de îndoieli, președintele polonez a acordat o mare importanță Marșului Vieții, organizat în fiecare an în Polonia de către comunitățile evreiești din întreaga lume.
Marele Rabin al Poloniei, Michael Sudrich, a pronunțat. la rândul său, un vibrant omagiu la Marea Sinagogă din Varșovia, în fața unei asistențe numeroase, venită să participe la manifestațiile de Ziua Holocaustului, care începe în această seară (duminică). / Anima News

No comments:

Post a Comment

Leave A Comment »




. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


FOLLOW US

Follow us by:


::: Wild-Voice.Blogspot.com :::



Copyright © Wild-Voice 2019 .All rights reserved




Creative Commons License