Thursday 13 May 2010

Liderul rus Medvedev: „Mişcarea Hamas nu trebuie exclusă din negocierile pentru pace”


Președintele Turciei: ”Hamas a câştigat alegerile în Gaza, deci nu pot fi ignoraţi” Liderul rus Medvedev: „Mişcarea Hamas nu trebuie exclusă din negocierile pentru pace”



Preşedintele rus Dimitri Medvedev este în Turcia, în a doua sa escală în regiune, după ce a vizitat Siria, unde a declarat că tensiunile dintre israelieni şi arabi ar putea târî Orientul Mijlociu într-o nouă catastrofă.


El a declarat miercuri că mişcarea islamistă Hamas nu trebuie exclusă din negocierile pentru pace dintre palestinieni şi Israel.
Hamas, susţinută de Siria şi Iran, și care a fost ostracizată de către ţările vestice pentru refuzul de a recunoaşte Israelul, trebuie să renunţe la violenţă şi să accepte negocierile de pace.
Preşedintele Abdullah Gul a afirmat în cadrul conferinţei de presă de la Ankara că nu poate fi vorba de pace în Orientul Mijlociu, dacă nu este implicată şi mişcarea Hamas.
„Nimeni n-ar trebui exclus de la negocieri, atunci când acestea au loc, dar din păcate palestinienii sunt divizaţi în două. Ar trebui să fie uniţi, iar pentru a-i uni sunt necesare discuţii cu ambele tabere. Hamas a câştigat alegerile în Gaza, deci nu pot fi ignoraţi” a mai spus Gul.
El a mai adăugat: „Când Turcia a discutat (cu Hamas) s-a considerat că suntem de dreapta. Dar nu poţi face pace excluzând oamenii”
Turcia, un stat de secole musulman, este un intermediar tradiţional între Israel şi ţările arabe, colaborând strâns cu Israelul în domeniul militar.
Relaţiile dintre cele două ţări s-au răcit la sfărşitul lui 2008, după atacurile israeliene în Gaza, atacuri care au fost sancţionate prompt de către primul ministru turc Tayyip Erdogan.
Referitor la conflictul palestinian, Medvedev a remarcat „în Gaza se petrece o adevărată tragedie umană”.
Rusia îşi va folosi influenţa ca mediator în Orientul Mijlociu, oferindu-şi ajutorul întru stabilirea păcii în regiune. Turcia de asemeni va duce o politică similară încercând să medieze relaţiile dintre Siria şi Israel. (Iona Lazăr, Anima News)

No comments:

Post a Comment

Leave A Comment »




. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


FOLLOW US

Follow us by:


::: Wild-Voice.Blogspot.com :::



Copyright © Wild-Voice 2019 .All rights reserved




Creative Commons License