Monday 18 January 2010

Interviu cu Daniel Stanger – Israelul de azi [external source]


Israelul a fost, este si va fi un subiect fierbinte pe paginile ziarelor. Granitele statului evreu sunt un motiv suficient de puternic pentru a fi atacati de palestinieni… Muntele Sfant este si el un motiv de disputa apriga. Luptele sunt tot mai puternice si tot mai dese iar revenirea Domnului Isus este tot mai aproape. Dumnezeu, i-a binecuvantat pe evrei in ciuda urii pe care celelalte popoare o au fata de poporul Israel. Binecuvantarile Lui se innoiesc in fiecare dimineata si chiar daca poporul evreu este momentan cazut intr-o impietrire, si nu recunosc dumnezeirea Fiului lui Dumnezeu, totusi mana Dumnezeului cel viu este asupra Israelului. Exista un singur Dumnezeu adevarat: Dumnezeul lui Israel! Pentru a afla detalii din viata poporului Israel, stam de vorba cu dl. Daniel Stanger – Pastor Mesianic din Nazareth, Israel.


Roni: Spuneam ca granitele statului Israel sunt un motiv puternic de lupta. Cine traseaza, domnule Daniel, aceste granite?



Daniel Stanger: Granitele statului sunt trasate de mult inca de pe vremea Vechiului Testament. Cel mai clar pasaj unde Dumnezeu mentioneaza granitele Canaanului de atunci este Numeri 34:1-12. De-alungul timpului granitele au suferit modificari deoarece unele teritorii au fost cucerite de anumite imperii, iar cu alte ocazii s-au semnat tratate de pace prin care s-au cedat anumite teritorii. Bineinteles aceste lucruri s-au facut din cu totul alte motive decat cele scripturale. Din pacate oamenii politici de azi nu se bazeaza prea mult pe Scriptura, ci, sub presiunea statelor sau sub alte presiuni cedeaza teritorii fara sa se gandeasca deloc la ce a spus Dumnezeu in Scriptura referitor la granitele statului.

Roni: Poporul evreu este unul dintre cele mai vechi popoare civilizate. De ce anul 5770 la evrei? (respectiv 2010 ani calculati de la nasterea Domnului Isus). Care este inceputul anilor si modul in care se calculeaza de se ajunge la acest numar de ani?

Daniel Stanger: Calendarul Evreiesc se socoteşte de la crearea de către Dumnezeu a primului om, Adam, (corespunzător zilei de 7 Octombrie 3761 î.C.) şi e lunisolar = Lunar-Solar, adică pune de acord anotimpurile cu fazele Lunii. (Calendarul Creştin e Solar / corelează anotimpurile cu mişcarea aparentă a Soarelui iar Calendarul Musulman e Selenar / Lunar, adică bazat pe fazele Lunii). În Calendarul Evreiesc, cu toate că determinarea zilelor calendaristice are ca punct de plecare mişcarea Pământului în jurul Soarelui, lunile calendarului sunt calculate după mişcarea Lunii.

O zi a Calendarului Evreiesc începe odată cu apariţia stelelor pe cer şi se încheie în seara următoare, odată cu apariţia stelelor pe cer Fiecare lună a Calendarului Evreiesc începe când apare Luna nouă pe cer, la o periodicitate de aproximativ 29 de zile şi 12 ore. Zilele săptămânii sunt desemnate de numere, ziua intai, a doua si asa mai departe, doar cea de a saptea se mai numeste si shabat. În cadrul Calendarului Evreiesc trebuie menţionate 3 particularităţi:
• Există 2 luni care sunt declarate ca fiind prima lună a anului: luna 1, care este prima lună a anului religios (toamna) şi luna 7, care este prima lună a anului civil (primăvara)
• În anii care au 13 luni se introduce înainte de luna 12 (care are 29 zile) o lună suplimentară de 30 zile. Deci acum ne aflam in anul 5770 pana in luna septembrie cand va incepe anul 5771 potrivit cu calendarul evreiesc. (respectiv 3761 i.H + 2010 de la nasterea lui Ieshua = 5771)

Aceste luni ale calendarului evreiesc cu paralela in calendarul solar sunt:

TISHREI SEPT/ OCT

HESHVAN OCT/NOV

KISLEV NOV / DEC

TEVET DEC/IAN

SVAT IAN/FEB

ADAR FEB/MAR

ADAR SHENI FEB/MAR

NISSAN MAR/APR

IYAR APR/MAI

SIVAN MAI/IUNIE

TAMUZ IUNIE/IULIE

AV IULIE/AUG

ELUL AUG/SEPT

Roni: Torah, Biblia poporului Israel, este cea mai influenta carte care a existat vreodata pe pamant, ea contine 613 porunci ce tin de etica, credintele de baza, sarbatorile si evenimentele ciclului vietii… Intre ele sunt cuprinse si cele 10 porunci, sau decalogul cum sunt numite de crestini astazi. De ce credeti ca Torah este atat de urata de catre musulmani si nu numai?

Daniel Stanger: Zilele trecute am vorbit cu cativa dintre colegii mei care sunt musulmani si i-am intrebat despre pozitia lor fata de Torah. Raspunsul lor a fost categoric referitor la Torah. Ei nu urasc Torah, cred in ea, dar nu in forma actuala. Ei spun ca, continutul Torei a fost schimbat de-a lungul anilor si atunci cand ea a fost primita de Moise, a fost deosebita ca si continut de ceea ce numim noi Torah, azi. In Torah in care cred ei, Nu Isaac e fiul preaiubit al lui Avraam, ci Ismael, nu Isaac a trebuit adus ca jertfa, ci Ismael, nu urmasii lui Isaac sunt poporul ales, ci ai lui Ismael. De aici putem intelege fiecare raspunsul la aceasta intrebare. Pentru ei, Torah nu este Cuvantul lui Dumnezeu in totalitate ci numai partial, continutul acesteia fiind schimbat de catre oameni.

Roni: Ca si Torah, si Biblia care este tot Cuvantul lui Dumnezeu este la fel de urata de unii oameni. Care credeti ca este explicatia faptului ca orice alta cale de a ajunge la un dumnezeu este acceptata, dar Singura Carte a unui Singur Dumnezeu adevarat, nu este acceptata… din contra, starneste revolta, ura si dezbinare…( fac aici referire la atacurile asupra crestinilor si a distribuirii de biblii)

Daniel Stanger: Asa cum am raspuns la intrebarea precedenta, opinia mea este ca Torah, fiind Cuvantul lui Dumnezeu este urata de toti cei care nu se inchina in duh si in adevar lui Dumnezeu, iar la baza urii sta cel rau caruia nu ii place acest Cuvant. In acest sens el este gata sa faca tot ce ii sta in putinta sa distruga acest Cuvant si se foloseste de oameni care au ravna, dar nu au si pricepere sau sunt orbiti de anumite valori pe care le au in viata. Aici putem da exemplul lui Pavel care inainte de a-l cunoaste pe Ieshua i-a prigonit pe crestini, crezand ca ce face e bine, pana cand Domnul I s-a descoperit. Oamenii care ii ataca pe crestini, cred ca ce fac crestinii nu este bine si trebuie sa termine cu acest rau, daca ar putea, ar face mult mai mult.

Roni: Exista state in care crestinii nu mai au voie sa poarte semnul crestinismului pe masina (pestisorul) sau poate un medalion cu Magen David la gat …
De ce intr-o politica in care dreptul cetateanului este respectat, in care se respecta drepturile omului si credinta fiecaruia, crestinii sunt arestati, neavand voie sa isi exprime in vreun fel credinta pe cand musulmanii, islamicii, homosexualii sau alte grupari pot face acest lucru nestingheriti?


Daniel Stanger: Depinde de ce se intelege prin dreptul cetateanului. Cred ca aceste tari care au luat asemenea masuri, considera semnul cerstinismului sau alt semn, o ofensa adusa celorlalte minoritati, ceea ce dupa parerea mea nu poate fi considerata o ofensa atata vreme cat nu deranjezi pe nimeni prin purtarea acestor insemne. Acolo unde crestinii sunt arestati, religia majoritara nu e crestinismul, acestia fiind considerati o amenintare pentru oamenii de alta religie. Aici s-a ajuns datorita oamenilor care au putere si care s-au folosit de aceasta pentru a influenta si manipula opinia publica. In tara unde locuiesc eu pot spune ca e libertate din acest punct de vedere, am intalnit oameni pe strada cu cruce la gat, oameni cu steaua lui David, pestisori pe masina, pana si eu mi-am pus la oglida interioara un steag al israelului pe care scrie in ebraica si in engleza un verset din Noul Testament “Ieshua a zis: Eu sunt calea Adevarul si viata”. In primele zile m-am gandit ca cineva o sa imi sparga masina datorita insemnului, dar Slava Domnului ca nu s-a intamplat asta nici dupa 7 luni. Cat priveste libertatea omului in afara religiei, exista mult mai multa libertate de opinie, exemplu fiind prostitutia sau homosexualitatea, de care oamenii care nu traiesc cu Dumnezeu nu sunt deranjati deloc, acestia nefiind considerati o amenintare pentru nimeni, doar acolo unde crestinii sunt majoritari, inca mai au o opinie in acest sens. Deci cred ca amenintarile sunt doar din punct de vedere spiritual, acestea aparand pe fondul razboiului spiritual care se da mai sus decat nivelul nostru de intelegere. Tot ce se face pentru Dumnezeu si de dragul lui Dumnezeu are oponenti!

Roni: Sa discutam putin de Muntele Templului din Ierusalim. Situatia aici, ca si in alte parti, de altfel, este foarte tensionata. Israelienii intra in conflict cu inchinatorii palestinieni si sunt sustinuti de fortele de politie israeliene. Care este cauza acestor conflicte?

Daniel Stanger: Cauza acestor conflicte este una singura si anume terenul. Al cui este muntele? Aici pe munte se afla un zid, Zidul Plangerii care se presupune ca ar fi unul dintre zidurile exterioare ale templului si este un loc de rugaciune pentru toti evreii. La numai cativa zeci de metri se afla moscheea lui Omar, loc important de rugaciune pentru toti musulmanii. Trebuie sa mentionez ca in Ierusalimul vechi sunt mai multe cartiere unde locuiesc oameni de toate confesiunile si toate religiile. Ierusalimul este considerat pentru evrei centrul iudaismului, iar pentru arabi, al doilea oras dupa Mecca din punct de vedere religios. Bineinteles ca toti vor acest oras pentru ei. Daca discutam din punct de vedere biblic, este orasul unde Domnul a locuit in templu si este bineinteles orasul evreilor, insa pentru multi ani evreii au fost imprastiati pe toata fata pamantului, iar cei care l-au locuit au fost arabii care au ramas acolo. Dupa 1948, evreii s-au reintors si au recucerit Ierusalimul. De-atunci inca sunt conflicte pentru disputarea acestui teren, iar politia tine sub control numai ordinea, oricine ar fi cei care incep disputa referitoare la muntele templului.

Roni: Astazi, se aud tot felul de zvonuri referitoare la reconstructia Templului. Ca si om din poporul lui Dumnezeu, ca si evreu, cunoasteti mai indeaproape stadiul in care se afla pregatirile si inceperea reconstructiei… ce ne puteti spune despre aceste lucruri?

Daniel Stanger: Exista la noi in tara un institut al templului care se ocupa numai de rezidirea Templului. In acest sens au strans toate lucrurile necesare pentru templu si nu numai, chiar si pentru slujbele de la templu care bineinteles ca vor fi reluate cand se va reconstrui templul. Au si lista cu preotii care trebuie sa faca slujba pe cativa ani, fiecare stie cand trebuie sa intre in templu pentru a-si face datoria. Este o singura problema cu locatia templului care potrivit studiilor lor este exact pe moscheea din ierusalimul vechi si nu se poate construi atata vreme cat moscheea exista. Am urmarit pe postul national un documentar referitor la acest subiect in care rabinii erau intrebati cum se poate construi templul atata vreme cat moscheea este pe locul templului, si unul dintre ei, raspundea ca nu stie exact cum se va face, dar asta e treaba lui Dumnezeu si nu a noastra. Raspuns care pentru mine ca si pentru toti evreii e suficient. Cred ca aceasta reconstructie va avea loc, nu stiu cand si cum, dar cred in toate profetiile scripturale, printre care si aceasta. Cei de la Institutul Templului au declarat ca daca vor reusi sa puna piatra de temelie pentru templu, aceasta insemnand demararea lucrarilor, in cateva saptamani vor reusi sa reconstruiasca templul.

Roni: Domnule Daniel, cum este sa faci parte din poporul ales?

Daniel Stanger: Pentru mine e un privilegiu de doua ori, o data pentru ca sunt evreu prin sange si o data pentru ca prin Ieshua intr-adevar sunt din poporul ales. Pe mine m-as defini ca un evreu complet in Ieshua, iar fara el as fi tot evreu, insa incomplet.

Roni: Am discutat cate putin despre granitele Israelului, despre Torah, despre muntele Templului si despre reconstructia Templului. Sa intram acum in viata evreilor. Care este starea cetatenilor de rand, in Israel?

Daniel Stanger: Nu stiu foarte multe statistici, insa popor mai patriot ca acesta eu nu am intalnit. Baietii si fetele nascute aici vor sa faca armata si sa sprijine poporul. Toti sunt constienti de inamicii din exterior cat si de cei din interior, oamenii sunt pregatiti pentru razboi daca ar incepe in orice moment. Despre religie as putea spune ca in proportie de mai mult de 50 % oamenilor nu le pasa de religie sau de Dumnezeu. Putini oameni se mai duc la sinagoga sau vorbesc de Dumnezeu, majoritatea oamenilor sunt seculari, oameni care isi duc zilele si care traiesc momentul. Pentru noi atunci cand am venit in tara a fost o deziluzie. Credeam ca tara e si la propriu si la figurat “sfanta” si s-a dovedit a nu fi asa. Multi raspund atunci cand sunt intrebati ce fac, cu *Slava Domnului*, insa raspunsul lor e cum am raspunde noi “bine” fara sa ne gandim la ce zicem, e un raspuns mecanic. Pe de alta parte, mesianicii sunt in crestere numerica ceea ce inseamna ca Domnul isi cladeste Imparatia si de asemenea ca sfarsitul vremurilor e aproape, iau fiinta tot mai multe comunitati mesianice.

Roni: Nevoile sunt specifice fiecarei persoane in parte. Va rog insa sa numiti cateva nevoie specifice ale evreilor care sunt acum in Israel, pentru a ne putea ruga pentru aceste nevoi.

Daniel Stanger: Cea mai mare nevoie a evreilor este de Dumnezeu intai, trebuie sa se intoarca la Dumnezeu ca El sa se descopere asa cum s-a descoperit odata lor. Apoi este nevoie de recunoasterea lui Mesia cel adevarat. Sunt dusi in tot felul de invataturi mincinoase referitoare la Mesia falsi, rabini care au murit si care asteapta sa invieze, numai la Mesia adevarat nu se gandesc pentru ca nu citesc Scripturile. Si un al treilea lucru pentru care trebuie sa ne rugam e pentru pace. Mai intai pacea interioara care e Mesia, dar si pacea exterioara care e atat de pretioasa aici. Se traieste cu frica de razboi in permanenta, cu amenintari din toate partile, soldati care pot sa nu se mai intoarca acasa din pricina atentatelor, conflicte intre arabi si evrei care pot aparea la tot pasul.

Roni: Cu ce se confrunta in general evreii din Romania?



Daniel Stanger: Nu stiu daca eu sunt in masura sa raspund la aceasta intrebare deoarece m-am rupt de viata evreiasca a romanilor de acolo, de cand am plecat din Romania, insa stiu ca acolo exista inca antisemitism, oamenii nu cunosc cultura evreiasca iar evreii ca si comunitate nu vor sa aiba relatii cu mesianicii, desi acestia pot ajuta foarte mult la dezvoltarea comunitatii evreiesti de acolo.


Roni: Personal, ca si evreu mesianic, recunoasteti statutul lui Yeshua, ca si Fiu al lui Dumnezeu. Cum ati ajuns sa Il recunoasteti pe Yeshua ca Fiul lui Dumnezeu?

Daniel Stanger: Pentru mine a fost mai simplu decat la majoritatea evreilor. Eu am avut unul din parinti evreu, iar celalalt a fost crestin, dar nu crestin cu numele, ci unul adevarat care m-a invatat de mic principii biblice. Mergeam la sinagoga cu unul din ei, si la biserica cu celalalt. Asa am ajuns ca la varsta de 14 ani sa aleg singur pentru mine ca acest Isus al crestinilor e de fapt Mesia care a venit mai intai pentru evrei si apoi pentru ceilalti si l-am acceptat in viata ca Domn si Mesia al meu.
Am facut lucrul acesta nu pentru unul din parinti, pana la varsta aceea citisem si Vechiul Testament al evreilor, citisem toate profetiile despre Mesia, si apoi am citit Noul Testament al crestinilor, descoperind ca aceste profetii s-au implinit in viata lui Isus, deci am inteles ca El e Mesia.

Roni: Am vazut unde a inceput declinul multor tari, a multor imperii si anume: la deciziile luate impotriva Israelului. Cunoasteti indeaproape situatii in care Dumnezeu a pedepsit sau binecuvantat un popor, o natiune, datorita faptului ca s-a atins de poporul Israel?

Daniel Stanger: Poate as putea da mai multe exemple, dar unul singur imi vine acum in minte. Ultimul razboi al Israelului care a fost cu Libanul. Din rapoartele scrise acum 3 ani stim ca Israelul a avut numai 10 % morti fata de numarul total al mortilor Libanului. As putea raspunde la aceasta intrebare in urmatorii termeni. Cred ca Dumnezeu isi pazeste poporul, oricine s-ar rascula impotriva lui, acesta fiind numai un exemplu. In Scriptura scrie: “cine se atinge de voi, se atinge de lumina ochilor Mei”, Deci, popoare stati departe, daca nu vreti sa aveti de-a face cu Dumnezeul lui Israel.

Roni: Cum multumeste un evreu lui Dumnezeu, pentru aceasta grija protectoare, pentru faptul ca este singurul popor al singurului Dumnezeu?



Daniel Stanger: O intrebare la care e greu de raspuns. Sunt intr-adevar evrei care ii multumesc lui Dumnezeu pentru grija protectoare a Sa fata de ei si mai ales fac asta atunci cand se termina razboiul pentru ca i-a pazit, sunt si alti evrei cum cunosc cazul unei batrane, caruia i-au murit ambii parinti in holocaust, ea fiind singura supravietuitoare si ii multumeste lui Dumnezeu pentru ca a scapat-o de acolo, dar sunt multi evrei care sunt suparati pe Dumnezeu care a ales poporul Israel si a lasat in acelasi timp holocaustul sa se intample, unul dintre acesti evreii fiind varul meu care nici nu vrea sa auda de Dumnezeu.

Roni: De unde atata putere intr-un popor atat de mic?



Daniel Stanger: Raspunsul e unul singur referitor la aceasta putere. Ea vine de sus de la Cel atotputernic.

In psalmul 84:7 se spune:”Ei merg din putere in putere”

De asemenea in Deuteronom 8:18:”Adu-ti aminte de Domnul Dumnezeul tau, caci El iti va da putere sa le castigi, ca sa intareasca legamantul incheiat cu parintii vostri prin juramant”

Roni: Ati trait in Romania, de ce ati ales sa traiti acum in Israel?

Daniel Stanger: Sunt evreu si de mult era ceva in mine care ma voia in Israel. Cred ca e sangele care ma chema si nu numai atat, Dumnezeu mi-a vorbit mie in urma cu vreo 19 ani cand am vizitat prima data Israelul. Am primit atunci chemarea sa ma intorc in Israel unde imi e locul pentru ca toti evreii trebuie sa se intoarca in tara lor, dar I-a luat timp lui Dumnezeu sa o convinga si pe sotia mea care a primit chemarea de a-si urma sotul in Israel abia acum 3 ani si jumatate cand ne-am hotarat impreuna sa facem alia, adica sa emigram in Israel, lucru pe care l-am si facut.

Indiferent de ce spun sau fac oamenii, Dumnezeu ramane Dumnezeul lui Israel si pedepseste pe toti cei care se ating de oamenii din poporul Sau, sau reversul, binecuvanteaza pe toti cei care, sa spunem, ajuta Israelul ( prin rugaciune, prin diferite metode politice, etc.) Pregateste-te sa Il intalnesti pe Dumnezeul lui Israel!


sursa: stiricrestine.ro

1 comment:

  1. tot respectul pentru daniel , dar eu cred ca Dumnezeu pedepseste pe toti cei care nu fac voia lui ..........
    salutari all !

    ReplyDelete

Leave A Comment »




. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


FOLLOW US

Follow us by:


::: Wild-Voice.Blogspot.com :::



Copyright © Wild-Voice 2019 .All rights reserved




Creative Commons License