Tuesday 20 October 2009

Un general britanic i-a apărare Israelului


În valul de acuzaţii şi condamnări a Israelului, generat de raportul Goldstone, este de remarcată şi o acţiune care se opune acestui curent, şi anume poziţia adoptată de fostul şef al contigentului britanic în Afganistan, generalul Richard Kemp, care i-a adresat lui Alex Van Meeuwen, preşedintele Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, o scrisoare de pledoarie pentru Israel. În acest mesaj, Kemp se prelevează de lunga sa experienţă militară în Afganistan, Bosnia, Macedonia şi Irlanda de Nord, precum şi de participarea sa la Războiul din Golf, dar şi de activitatea desfăşurată în cadrul forţelor anti-teroriste, pentru a afirma că "armata israeliană şi-a luat forte multe precauţiuni în cursul ultimei operaţiuni din Fâşia Gaza pentru a proteja viaţa civililor în zonele de luptă, precauţiuni pe care nici o altă armată din lume nu le-a luat vreodată".
Generalul Kemp reaminteşte "că Israelul a trebuit să facă faţă unor inamici care, în mod deliberat, s-au plasat în zone civile locuite, folosindu-se de propria lor populaţie ca scuturi umane". El insistă asupra faptului că "Hamas, asemenea Hezbollah, s-a specializat în arta de a utiliza şi înşela media, folosindu-şi oamenii pentru a dezinforma sau inventa fapte care acuză imediat Israelul de comiterea de crime de război".
Rare sunt ocaziile în care un ofiţer superior al unei armate străine, în special al uneia care aprţine unei ţări ce practică o politică externă ostilă Israelului, a mers atât de departe în favoarea armatei israeliene. "Adevărul este că armata israeliană a luat măsuri excepţionale pentru a avertiza populaţia civilă de iminenţa unui atac, fie prin milioane de afişe împrăştiate din avioane fie prin sute de mii de apeluri telefonice, în unicul scop de a preveni sau reduce pierderi civile inutile", specifică generalul britanic în scrisoarea sa. Kemp menţionează de asemenea că "importante acţiuni ale armatei israeliene, care ar fi putut da lovituri serioase Hamas, au fost anulate în ultimul moment datorită prezenţei civililor în zonele vizate".
Richard Kemp recunoaşte de asemenea "că au avut loc erori care au costat viaţa civililor, la fel cum s-a întâmplat şi trupelor britanice sau americane", dar menţionează "că în orice caz, o eroare involuntară nu poate fi calificată drept crimă de război".
Referindu-se la operaţiunea militară israeliană în Fâşia Gaza, generalul Kemp atribuie întreaga responsabilitate a morţii civililor, mişcării Hamas "care în mod deliberat şi cinic a ales să lupte printre şi în mijlocul civililor palestinieni, cu intenţia de a-i sacrifica".
Generalul Richard Kemp îşi încheie astfel scrisoarea: "Domnule preşedinte, Israelul nu avea altă alegere decât să-şi apere proprii cetăţeni faţă de terorismul şi rachetele Hamas", menţionând din nou: "Nici o altă armată din lume nu a luat atâtea măsuri pentru a limita perderile civile în tabăra duşmanului". (Anima News)

No comments:

Post a Comment

Leave A Comment »




. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


FOLLOW US

Follow us by:


::: Wild-Voice.Blogspot.com :::



Copyright © Wild-Voice 2019 .All rights reserved




Creative Commons License