Wednesday 3 February 2010

CARTEA LUI ELI / THE BOOK OF ELI

Some will kill to have it. He will kill to protect it.

"Cartea lui Eli" pune in scena o poveste post-apocaliptica, al carei personaj principal este Eli (interpretat de Denzel Washington), un barbat solitar care calatoreste spre Vest de mai bine de 30 de ani, ducand in ghiozdan o carte sacra pe care incearca sa o protejeze. Aceasta misterioasa carte pare a fi cheia salvarii umanitatii in acest peisaj dominat de orase devastate, desert si paduri arse, in care oamenii au devenit o anti-societate cu reguli dure: omoara sau fii omorat la randul tau. Eli o protejeaza crezand ca aceasta carte ii poate reuni pe oameni si sperand ca in jurul ei poate construi o noua societate.

Eli este un personaj fascinant - calm, linistit, sigur pe sine, cu o atitudine meditativa demna de un profet. Ceea ce il diferentiaza insa de un profet este siguranta cu care lasa in urma cadavrele celor care incearca sa il jefuiasca.

In acest timp, Carnegie (interpretat de Gary Oldman) isi trimite trupele sa caute tocmai cartea pe care Eli o cara in spate. Aceasta pare a fi ultimul volum al respectivei carti, restul fiind arse odata cu lumina apocaliptica, fiind considerate vinovate pentru ceea ce se intamplase. Carnegie isi doreste manuscrisul din motive complet diferite de cele ale lui Eli. El crede ca prin puterea cartii va putea manipula oamenii asa cum isi doreste.

Believe in Hope

Inclestarea de forte dintre cele doua personaje aflate la poli complet opusi, Eli si Carnegie, este deosebit de reusit transmisa de cei doi actori principali - Denzel Washington si Gary Oldman. Intre ei va avea loc un real joc de-a soarecele si pisica, dominat in mod alternativ de forta fiecaruia dintre cei doi.

Povestea este condimentata de aparitia personajului Solara, interpretat de frumoasa Mila Kunis si de aparitia interesantei Jennifer Beals in rolul Claudiei. Nu va asteptati insa la chestii siropoase sau povesti de dragoste, pentru ca nu acesta este focusul filmului.

Religion is Power

Ce am apreciat foarte mult la filmul "Cartea lui Eli" este suspansul. Filmul "te prinde" si reuseste sa creeze o impresie puternica. Chiar daca ne prezinta o combinatie dificil digerabila de tehnologie cu vremuri post-apocaliptice, filmul reuseste sa ne aduca in punctul in care sa ne gandim la propriile noastre alegeri, la propriile noastre credinte si la insemnatatea divina a lucrurilor din jurul nostru. Iar cei doi actori reusesc realmente sa ne captiveze prin forta conflictului dintre ei si sa ne tina cu sufletul la gura timp de aproape 2 ore.

Pe scurt, "Cartea lui Eli" este un film care merita vazut si cred sincer ca merita vazut la cinema pentru a va introduce mai bine in atmosfera apasatoare post-apocaliptica. Merita vazut pentru cele doua performante actoricesti, pentru modul nou in care trateaza religia si pentru ca va reusi sa va afunde intr-o poveste memorabila si, pe alocuri, fascinanta despre credinta, speranta, civilizatie si determinare.






www.cinemapro.ro

1 comment:

  1. super frumoasa poastarea....si trailer...felicitari si salutari all !

    ReplyDelete

Leave A Comment »




. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


FOLLOW US

Follow us by:


::: Wild-Voice.Blogspot.com :::



Copyright © Wild-Voice 2019 .All rights reserved




Creative Commons License