Wednesday, 16 December 2009

Craciunul - sarbatoare crestina?

Craciunul - sarbatoare crestina?
Deoarece suntem in preajma acestor sarbatori de iarna, m-am gandit sa scriu un articol despre ele. Sunt intr-adevar sarbatorile de iarna crestine?
In primul rand cred ca deja stiti ca Domnul Isus nu s-a nascut in 25 decembrie, si nici in alta zi din decembrie. Conform Luca 1:26 si mai jos, "In luna a sasea, ingerul Gabriel a fost trimis de Dumnezeu intr-o cetate din Galilea, numita Nazaret..."
Deci ingerul Gabriel s-a aratat Mariei in luna a sasea. Vers. 39 "Maria s-a sculat chiar in zilele acelea, si a plecat in graba spre munti, intr-o cetate a lui Iuda."
Vers. 42, 43 " Ea a strigat cu glas tare: "Binecuvantata esti tu intre femei, si binecuvantat este rodul pantecelui tau.Cum mi-a fost dat mie sa vina la mine maica Domnului meu?"
Daca in luna a sasea Maria a fost insarcinata, aproximativ in ce luna a nascut?
Eu cred ca martie sau aprilie, desi nu se poate stii sigur.
Si mai este faptul si ca Isus este numit Mielul lui Dumnezeu. Si mieii se nasc primavara.
Sa ne gandim ce inseamna craciunul pentru unii: mancare, bautura, chef...si multe altele.Putini sunt cei care se gandesc la nasterea Domnului Isus. Si totusi, cred ca moartea Lui are o importanta muuuult mai mare decat nasterea Lui. Evrei 9:15 "Si tocmai de aceea este El mijlocitorul unui legamant nou, pentru ca, prin moartea Lui(nu nasterea Lui) pentru rascumpararea din abaterile faptuite sub legamantul dintai, cei ce au fost chemati, sa capete vesnica mostenire, care le-a fost fagaduita." Sa ne gandim, Craiunul este o sarbatoare globala, sarbatorita de tot crestinismul ( si cred ca pentru 80% din oameni cam asa se defineste craciunul, mancare, bautura, voie buna. Si totusi de ce se numeste "craciun" si nu nasterea Domnului Isus? Pentru ca pe asta se pune baza! Aaaa.....am uitat ca vine si Mos Craciun si pune cadourile sub brad...Vedeti? Cati dintre parinti nu isi mint proprii copii si le spun ca "vine mosul" doar ca sa aiba o "copilarie fericita". Eu cred ca se inseala. Cand copiii afla mai tarziu adevarul despre "mos craciun" vor fi foarte dezamagiti si vor zice "pai si povestea cu Isus e la fel ca si cu mos craciun, un basm" ? Am ramas foarte uimit cand in biserica penticostala in ziua de craciun, un predicator a povestit la propriu povestea lui.... "mos craciun".
Sa va spun mai multe si despre partea istorica, despre provenienta craciunului si a obiceiurilor.
Într-un tratat din 243 este indicat ca ziua de nastere a lui Hristos a fost 28 martie. Alte date de nastere a lui Hristos sunt 2 aprilie (dupa Hippolytus), 19 aprilie si 20 mai. Cele mai recente sunt: 6 ianuarie (dupa Clement din Alexandria, numai armeni înca par sa tina nasterea lui Hristos la 6 ianuarie). Abia în jurul anilor 325-354 la Roma s-a stabilit net în mod liturgic sarbatoarea de Craciun, la 25 decembrie, decizia fiind luata din motive teologice: la aceasta data era o sarbatoare pagâna dedicata "dumnezeului soare" si se sarbatorea cu jocuri în circ si cu un aflux mare de oameni de pe întreg teritoriul Imperiului la Roma. Împaratul Aurelian (270-275 d.Hr.) a dat o mare importanta cultului soarelui si, în 274, a declarat 25 decembrie nasterea soarelui neînfrânt. Împaratul Constantin a înlocuit sarbatoarea "dumnezeului soare" pe 25 decembrie stabilind ca sarbatorim nasterea lui Hristos, gândindu-se sa învinga si sa înlocuiasca cultele vechi. În timpul secolului al patrulea aceasta data a început sa câstige, dar aceste sarbatori pagâne erau prea adânc înradacinate în traditii pentru a fi abolite de influenta crestinismului ... Sarbatoarea pagâna cu ospat, a fost atât de populara pentru crestini, încât au fost fericiti sa gaseasca o scuza pentru a perpetua sarbatoarea, cu câteva modificari, atât în spirit, cât si în utilizarea sa (NB: este vorba despre pagânii crestinati fortat de Constantin, nu de adevaratii urmasi ai lui Hristos, de cei care au fost o data pagâni si dupa convertirea simulata de Constantin, au acceptat noua religie de stat: crestinismul). Deci, pentru acei pagani care s-au convertit la crestinism s-a gasit o scuza necesara pentru a începe considerarea sarbatorii lor pagâne pe 25 decembrie (ziua de nastere a dumnezeului soare), cum ar fi fost ziua de nastere a Fiului lui Dumnezeu. In 534 d. C Episcopul de Roma, a declarat 25 decembrie ca fiind aniversarea nasterii lui Hristos. Siberiu a ordonat credinciosilor sa sarbatoreasca aceasta data pentru a comemora Nasterea lui Isus ".
Privitor la bradul de craciun, un mic paragraf care ne arata de unde isi are originile.
Bradul de craciun dateaza de pe vremea semiramisei (sau semiramidei) care a spus ca sub aceasta forma s-a intruchipat nimrod (sau ninus) - fiul si sotul sau! - care a fost ridicat si la rangul de zeu-soare (nimrod e cel care a construit babel sau babilon). acesta era sarbatorit in fiecare an pe 25 decembrie!

Dupa unii cercetatori, cuvantul "craciun" este un cuvant de provenienta straina atat la romani, cat si la maghiari, preluat din limba veche a slavilor si era numele zeului Craciun, un zeu sarbatorit la finele anului, un zeu care era considerat ca are putere asupra vietii si a mortii (ca zeul Odin la scandinavi si germani), de unde si numele - "craciunul" dupa numele zeului slav Craciun ca si "saturnalia" dupa numele zeului latin Saturn.
Craciunul a început cu cei ce se închinau soarelui, înca din timpul lui Nimrod, omul care a supravegheat construirea turnului Babel. Cu mii de ani înainte de nasterea lui Isus, paganii din toate tarile sarbatoreau pe 25 decembrie ziua de nastere a unui zeu, numit zeul soare. Semiramis, vaduva lui Nimrod, a fost mama sa. Ea pretindea ca este împarateasa cerului. Ea a avut un fiu care se presupune ca s-a nascut pe 25 decembrie; numele sau era Tamuz
Potrivit cu toate religiile pagane din acel timp, Tamuz a avut parte de o nastere miraculoasa; de-a lungul secolelor ea a fost celebrata cu petreceri, sarbatori salbatice si orgii de betie. Sarbatoarea pagana a zilei de nastere a lui Tamuz, se desfasura chiar dupa exemplul pe care el l-a dat. El a fost cel mai mare iubitor de femei, de bauturi tari, de glume murdare, si de alte distractii senzuale. Se spune ca el iubea pe toata lumea si toata lumea îl iubea pe el. Iar 25 decembrie era ziua cand toate religiile pagane sarbatoreau ziua de nastere a lui Tamuz, zeul soare.
In mitologia persana, exista un zeu, pe nume Mitra, care s-ar fi nascut pe 25 decembrie. Mitra era zeul soarelui invincibil, zeul luminii dintre cer si pamant, proslavit în acea vreme de un cult roman cu mare influenta. Nasterea lui simboliza sfarsitul noptii lungi si reînceperea dominatiei soarelui. În timpul sarbatorilor solistitiului de iarna erau permise homosexualitatea si desfraul necontrolat.
În anul 270 d.Ch. împaratul roman Aurelian a oficializat sarbatoarea, pentru a oferi cadouri în perioada 17-24 decembrie, iar în ziua de 25 decembrie se sarbatorea nasterea zeului soarelui.
Deci craciunul nu poate fi o sarbatoare crestina atata timp cat are radacina mult inaintea Nasterii Domnului Isus.O data cu crestinizarea fortata a popoarelor de catre biserica catolica, pentru a aplana conflictele religioase (care erau si sunt si azi mult mai puternice decat alte conflicte), s-a introdus aceasta sarbatoare a "craciunului" suparpunand sarbatoarea pagana cu asa-zisa nastere a Domnului. Au schimbat numele celui sarbatorit dar au pastrat ritualul si toate celelalte.
Pe 25 decembrie nu doar popoarele care isi aveau radacinile in babilon aveau sarbatoare ci si alte popoare (inclusiv nordice) si care sarbatoreau tot zeul-soare...
Aceasta sarbatoare a fost instituita doar cu scop politico-religios, si nu are nici o baza biblica.A fost introdusa doar pentru a ajuta la unirea religioasa a tuturor bisericilor sub "biserica mama - catolica".

No comments:

Post a Comment

Leave A Comment »




. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


FOLLOW US

Follow us by:


::: Wild-Voice.Blogspot.com :::



Copyright © Wild-Voice 2019 .All rights reserved




Creative Commons License