Wednesday 25 November 2009

Holocaustul uitat [Reportaj]




Documentarul incearca o repunere in drepturi a unei perioade istorice care, din diverse motive a fost ignorata. Internautii pot afla fapte cutremuratoare despre masacrele de la Dorohoi, Iasi si Bucuresti, despre lagarele din Transnistria, despre asasinatele de la Chisinau si Odessa - unde au murit zeci de mii de evrei, executati de Antonescu, precum si despre persecutiile, procesul de romanizare si izolarea evreilor de pe teritoriul Romaniei.

Primele filmari au avut loc la Iasi, unde Carmen Avram a obtinut marturii de la supravietuitori ai "trenurilor mortii", in care, in dimineata de 30 iunie 1941, au fost incarcati mii de evrei in vagoane inchise ermetic. Ei au fost transportati, in conditii de canicula si inghesuiala, timp de opt ore, pe o distanta de 20 de kilometri, iar a doua oara timp de sapte zile, pana la Calarasi. “Peste jumatate dintre ei au murit. Am gasit oameni care nu reuseau sa vorbeasca despre asta, pentru ca izbucneau in plans, oameni care au fost martori, oameni care ne-au spus ca isi beau urina in tren din cauza deshidratarii, ca faceau bancute din cadavre numai pentru a mai face loc in vagon. Absolut cutremurator”, spune Carmen Avram.

Filmarile au continuat in Ucraina, in satele din preajma Nistrului , odinioara teritoriu romanesc, in fostul ghetou de la Cernauti, unde echipa Pro TV a stat de vorba cu oameni care au strabatut pe jos sute de kilometri, pina in lagarele in care erau trimisi.

In Israel, Carmen Avram a intalnit-o pe scriitoarea Sonya Palti, care i-a declarat ca in Transnistria a aflat ca de murit nu se murea ca in filme, ci cu ochii larg deschisi, gura cascata si limba atirnind in afara.

“Am intalnit oameni marcati pe viata de imagini, de intamplari sau de sunete pe care le-au auzit in timpul deportarilor si care ne-au spus ca de atunci nu se mai tem de moarte, pentru ca nimic nu poate fi mai rau decat ce au trait. Acesta e documentarul si istoria adevarata a Romaniei si daca reusim ca impresionam macar un om, atunci inseamna ca a meritat tot efortul. Holocaustul din Romania a existat si, ne place, nu ne place, trebuie sa admitem ca asa au stat lucrurile ’, a declarat Carmen Avram.

> Vezi aici reportajul <

[click to enlarge]


sursa: www.protv.ro

No comments:

Post a Comment

Leave A Comment »




. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


FOLLOW US

Follow us by:


::: Wild-Voice.Blogspot.com :::



Copyright © Wild-Voice 2019 .All rights reserved




Creative Commons License