Documentarul incearca o repunere in drepturi a unei perioade istorice care, din diverse motive a fost ignorata. Internautii pot afla fapte cutremuratoare despre masacrele de la Dorohoi, Iasi si Bucuresti, despre lagarele din Transnistria, despre asasinatele de la Chisinau si Odessa - unde au murit zeci de mii de evrei, executati de Antonescu, precum si despre persecutiile, procesul de romanizare si izolarea evreilor de pe teritoriul Romaniei.
Primele filmari au avut loc la Iasi, unde Carmen Avram a obtinut marturii de la supravietuitori ai "trenurilor mortii", in care, in dimineata de 30 iunie 1941, au fost incarcati mii de evrei in vagoane inchise ermetic. Ei au fost transportati, in conditii de canicula si inghesuiala, timp de opt ore, pe o distanta d
Filmarile au continuat in Ucraina, in satele din preajma Nistrului , odinioara teritoriu romanesc, in fostul ghetou de la Cernauti, unde echipa Pro TV a stat de vorba cu oameni care au strabatut pe jos sute de kilometri, pina in lagarele in care erau trimisi.
In Israel, Carmen Avram a intalnit-o pe scriitoarea Sonya Palti, care i-a declarat ca in Transnistria a aflat ca de murit nu se murea ca in filme, ci cu ochii larg deschisi, gura cascata si limba atirnind in afara.
“Am intalnit oameni marcati pe viata de imagini, de intamplari sau de sunete pe care le-au auzit in timpul deportarilor si care ne-au spus ca de atunci nu se mai tem de moarte, pentru ca nimic nu poate fi mai rau decat ce au trait. Acesta e documentarul si istoria adevarata a Romaniei si daca reusim ca impresionam macar un om, atunci inseamna ca a meritat tot efortul. Holocaustul din Romania a existat si, ne place, nu ne place, trebuie sa admitem ca asa au stat lucrurile ’, a declarat Carmen Avram.
No comments:
Post a Comment
Leave A Comment »