Tuesday 7 September 2010

Stiinta o nebunie? Stephen Hawking: Nu Dumnezeu a creat Universul

Renumitul om de ştiinţă Stephen Hawking dă naştere unor noi controverse, declarând în noua sa carte că legele fizicii sunt cele care au stat în spatele creării Big Bang-ului, care a dat naştere Universului.


Profesorul se opune astfel credinţelor religioase tradiţionale care susţin că Dumnezeu este creatorul Universului, anunţă Daily Mail.

 "Pentru că există o lege precum cea a gravitaţiei, Universul poate şi se va crea singur din nimic. Nu este necesar să-l invocăm pe Dumnezeu", notează Hawking, în cartea "The Grand Design".

Noua lucrare a lui Hawking, la care coautor este savantul Leonard Mlodinow, îşi propune să conteste teoria lui Sir Isaac Newton, conform căreia Universul trebuie să fi fost creat de Dumnezeu pentru că nu se putea naşte din haos.

Cei doi autori dau, ca exemplu, descoperirea din 1992 a unei planete care se mişca în jurul unui alt Soare.

"Această descoperire a făcut ca acele coincidenţe ale condiţiilor planetei noastre - singurul Soare, combinaţia norocoasă a distanţei dintre Pământ şi Soare şi masa Soarelui - să nu mai fie atât de remarcabile. Cu atât mai puţin, vor servi ca dovezi ca Pământul ar fi fost creat doar pentru a ne servi pe noi, oamenii", scriu Hawking şi Mlodinow.

libertatea.ro

Stephen Hawking a comis o eroare elementara de logica, excluzand Divinitatea din procesul de nastere a Universului, sustine un respectat rabin britanic. 

Stiinta se bazeaza pe explicatii, religia pe interpretari, insa ostilitatea dintre stiinta si religie le afecteaza pe ambele, spune Jonathan Sacks, unul din cei mai respectati rabini britanici, in replica la noua teorie a lui Stephen Hawking care sustine ca Universul nu a fost creat de Dumnezeu, ci a luat nastere datorita legilor fizicii. Hawking comite o eroare elementara de logica prin noua sa teorie, sustine Lord Sacks, sef al Congregatiei Evreiesti Unite a Commonwealth-ului.

Hawking isi detaliaza teoria in cea mai noua carte a sa The Grand Design, volum care va aparea in 9 septembrie, insa din care a fost publicat un extras in The Times. Cartea, scrisa impreuna cu fizicianul american Leonard Mlodinow sustine teoria conform careia pentru crearea universului nu a fost nevoie de interventia unei forte divine, iar Big Bang-ul a fost rezultatul “inevitabil” al legilor fizicii, scrie The Guardian.
 
Rabinul Sacks spune, intr-un articol in Times, ca aceasta teorie contine o eroare elementara de logica. “Exista o diferenta intre stiinta si religie. Stiinta lucreaza cu explicatii, la religie este vorba despre interpretari. Biblia pur si simplu nu este interesata de modul in care Universul a luat fiinta“, spune rabinul, care adauga ca ostilitatea mutuala dintre stiinta si religie “este un blestem al timpurilor noastre” si le afecteaza pe amandoua. “Dar este mult mai multa intelepciune aici decat este in cazul stiintei. (Stiinta) nu ne poate spune de ce suntem aici sau cum ar trebui sa traim. Stiinta deghizata ca religie este la fel de scandaloasa ca religia deghizata in stiinta“, mai spune rabinul sef.
 
In cea mai cunoscuta cartea a sa, “O scurta istorie a timpului”, aparuta in 1988, Hawking nu excludea posibilitatea ca Divinitatea sa fi avut un rol in crearea Universului, insa in noua carte el sustine ca nasterea Universului s-a datorat unei actiuni inevitabile a legilor fizicii, astfel ca procesul de creatie a fost unul spontan, fara a fi nevoie de o forta divina .

Teoria lui Hawking a starnit o controversa si multi spun ca, desi faptul ca el este unul din cei mai valorosi oameni de stiinta nu poate fi contestat si desi poate explica prin teorii stiintifice cum a luat fiinta Universul, nu poate, tot prin aceste teorii, sa excluda prezenta Divinitatii.


theologhia.wordpress.com 


Hawking: Puteţi numi "Dumnezeu" legile ştiinţei

"Dacă vom avea o teorie completă, ar fi supremul triumf al raţiunii umane - atunci vom cunoaşte mintea lui Dumnezeu", scria Hawking în cartea publicată în 1988. În iunie 2010, într-un mesaj difuzat în timpul emisiunii "Genius of Britain", de la Channel 4, Hawking opină că nu există un Dumnezeu "personal".

"Întrebarea este: modul în care s-a născut Universul a fost ales de Dumnezeu, din motive şi după legi pe care nu le înţelegem sau a fost determinat de legi ştiinţifice? Eu cred că varianta a doua este cea corectă. Dacă vreţi, puteţi să numiţi legile ştiinţei "Dumnezeu", dar nu ar mai fi un Dumnezeu personal, de genul cu care v-aţi putea întâlni şi i-aţi putea adresa întrebări", a menţionat Hawkings.

Noua carte a lui Stephen Hawking va fi publicată la 9 septembrie.

Despre Stephen Hawking

Deşi atins de scleroză laterală amiotrofică, aproape paralizat, Stephen Hawking este unul dintre cei mai populari oameni de ştiinţă ai lumii.

Pentru a comunica, un prieten i-a creat lui Hawking (68 de ani) un aparat special, compus dintr-un computer şi un sintetizator vocal. Computerul poate fi controlat cu mici mişcări ale capului şi globilor oculari. Acest aparat îl ajută pe savant să îşi expună teoriile, dar cu o viteză foarte mică: 15 cuvinte pe minut.

Principalele domenii de cercetare ale lui Stephen Hawking sunt cosmologia teoretică, relativitatea generală şi mecanica cuantică.

Dintre cărţile celebre ale savantului britanic pot fi amintite "Scurtă istorie a timpului", "Visul lui Einstein şi alte eseuri", "Universul într-o coajă de nucă", "O mai scurtă istorie a timpului", "George şi cheia secretă a Universului", "George şi vânătoarea de comori în Cosmos". Ultimele două sunt cărţi SF pentru copii.

 
evz.ro
 

No comments:

Post a Comment

Leave A Comment »




. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


FOLLOW US

Follow us by:


::: Wild-Voice.Blogspot.com :::



Copyright © Wild-Voice 2019 .All rights reserved




Creative Commons License